Woondomein Bloesempark Borgloon

Aan de rand van het centrum van Borgloon wordt sinds 2018 gebouwd aan woondomein Bloesempark. Dit exclusieve project omvat een gerenoveerd herenhuis en drie nieuwe appartementcomplexen, samen goed voor 33 wooneenheden en een handelspand. Partners JBK Projectbouw en Buro B Architecten plaatsten de unieke gebouwen in een al even uniek landschap.

Media Image

Wonen in een statig stadspark met uitzicht op een groene vallei

Wie het centrum van Borgloon uitrijdt via de Graethempoort, ziet er aan zijn linkerhand een prachtig gerenoveerd herenhuis staan in een schaduwrijk stadspark. Maar erachter schuilt nog meer, want op dit domein worden drie appartementsgebouwen gerealiseerd. De bouw is vergevorderd en van de wooneen- heden uit fase 1 staan er nog maar 2 te koop. Een enorm succes, zo ervaren ook de broers Jo en Bert Kelchtermans. Als zaakvoerders van JBK Projectbouw stonden zij aan de wieg van dit project. “Wij zijn altijd op zoek naar centrale locaties die in het oog springen”, vertelt Jo. “Dat vonden we ten eerste al in dit monumentale herenhuis, maar zeker ook in het 300 jaar oude parkgebied erachter. In samenwerking met Buro B stelden we een plan op om hier een architecturale parel van te maken.”

FGF_5153.jpg

In ere herstellen
En dat is niet gemakkelijk wanneer het om een bekende en beschermde locatie gaat. De partners moesten het herenhuis – gebouwd in 1830 – aan de buitenzijde intact laten en binnen van vloer tot nok renoveren. “Maar we zijn blij dat het stadsbestuur ons gesteund heeft om onze plannen te realiseren”, zegt Rob Gijsenberg, architect bij Buro B. “We hebben dan ook heel bewust gekozen om de rust en het parkgevoel hier te waarborgen en het herenhuis zorgvuldig in ere te herstellen.” De nieuwbouw ligt niet aan de straat, maar verdeeld over het park, waardoor het parkgevoel maximaal behouden blijft voor zowel de bewoners als de rest van de buurt. Bij het bouwen bleven de bestaande eeuwenoude bomen bovendien gespaard.

Gelijkwaardige verdeling
In hun ontwerp gingen de architecten en bouwheren nog verder om maximaal comfort te bieden aan mens en natuur. Partner Vanwynsberghe werd betrokken bij de ruwbouw, metsel- en betonwerken. “We hebben ondergronds de parkings met elkaar verbonden door middel van tunnels, zodat de site bovengronds volledig autovrij blijft”, vertelt Geert Janssen, afgevaardigd bestuurder van Vanwynsberghe. “De kelders zijn verder uitgerust met alle faciliteiten en comfort.” En daardoor ontstond er ook meer ruimte voor tuinarchitectuur. Op het private domein van een hectare groot zijn onder andere twee natuurvijvers aangelegd en er werd bij de beplanting nagedacht over privacy en wandelgemak. Rob: “We hebben de gebouwen en appartementen zo geplaatst, dat elk terras uitkijkt op groen en niet op de andere woningen. Die strategie past perfect binnen het plan van de bouwheren om alle appartementen gelijkwaardig te maken. Er is geen enkele woning die meer of minder voordeel biedt ten opzichte van de rest.”

FGF_5093.jpg

Aansluiting bij de buurt
Naast de centrale locatie en prachtige omgeving van woondomein Bloesempark zorgden ook de weldoordachte extra voorzieningen er voor de nodige aantrekkingskracht. Dat begon al met de uitgebreide aandacht die JBK had voor de bewoners uit de buurt. “We weten dat niet iedereen even enthousiast is over nieuwbouwprojecten”, legt Jo uit. “Maar bij veel lokale bewoners gaat het om een soort angst voor het onbekende. Als bouwbedrijf vinden we daarom graag aansluiting bij de buurt. We hebben nog voor de start van het project een infotent op de site gezet en de wijkbewoners uitgenodigd voor een hapje en een drankje. Zo konden we kennismaken en uitleg geven over de mooie opportuniteiten van dit project. Het was een groot succes en de mensen waardeerden onze aanpak en openheid enorm.”

Grandeur In elk aspect van het domein schijnt deze respectvolle en kwalitatieve aanpak van de partners door. Zo werd in het herenhuis niet alleen de gevel bewaard, maar ook de antieke haarden, deuren en terrazzotegels. Bert: “Die elementen hebben we gerestaureerd en vervolgens opnieuw geïnstalleerd. Van de oude kroonlijsten hebben we een mal gemaakt, zodat we dezelfde lijsten opnieuw konden laten gieten. Ook de inkomhal is origineel gebleven.” De zwarte, statige raamkozijnen en de bijzonder hoge plafonds geven het huis een ongeëvenaarde grandeur. Jo: “We hebben even getwijfeld of we niet zelf ons kantoor op het gelijksvloers zouden vestigen, maar we kregen al snel dezelfde vraag van een notaris. Dat was voor ons ook een prima kandidaat.” Op de rest van de site werd duurzaamheid eveneens hoog in het vaandel gedragen. “We hebben zonnepanelen geïnstalleerd en privatief eigen driefasevoedingen voorzien”, vertelt Jo. “Hierdoor hebben de eigenaars in de toekomst de mogelijkheid om eigen laadstations te plaatsen en zijn ze voorzien op technieken die nog ontwikkeld zullen worden, zoals systemen die op waterstof draaien.”

FGF_5101.jpg

Succesvolle samenwerking De eerste opleveringen op Woondomein Bloesempark begonnen in de zomer van 2020, in 2022 zullen de laatste woningen opgeleverd worden. Maar al is het domein straks volledig gerealiseerd, de samenwerking tussen JBK Projectbouw en Buro B Architecten zal allicht nog even voortduren. “We hebben meerdere gezamenlijke projecten in de pijplijn”, bevestigt Rob. “Onze bedrijven delen immers dezelfde ambities en werken graag samen.” Jo en Bert beamen dat. “Het is een gesmaakte samenwerking”, zegt Bert. “Beide partijen kijken kritisch mee in de ontwerpfase maar weten ook dat elk project daardoor een succes wordt. We worden samen gedreven door een passie voor het allerbeste.”

Tekst: Annelies Plugge | Fotografie: Frank Gielen

Alrasol is al meer dan 20 jaar actief op de hernieuwbare energiemarkt.
Voor dit mooie project hebben we drie aparte installaties geplaatst die moeten voorzien in het gezamenlijke verbruik per gebouw. Alrasol zorgt er altijd voor dat zonnepanelen geen esthetische afbreuk doen aan de look-and-feel van een bouwproject met een dergelijke uitstraling. Door met een lage helling te werken, zijn de panelen onzichtbaar voor de omgeving en de bewoners. We hebben ervoor gekozen om op één bouw met een oost-westopstelling te werken. Op deze manier krijg je zowel een beter spreiding van de opbrengsten – wat beter is in tijden van de digitale meter – als meer vermogen op het dak geplaatst. Op de grotere daken hebben we twee aparte vlakken geplaatst met een zuid-oost- en een zuid-westopstelling. In totaal wekken deze installaties 14.000 kWh groene energie per jaar op. www.alrasol.be

25 nov. 2024

Deel dit artikel

Partners

Structurele Partners