Een volledig gerenoveerd theater en een uitbreiding met integratie van de iconische oude telefooncentrale van Roermond. Dat zijn de twee mijlpalen waarmee Van der Valk TheaterHotel De Oranjerie en de stad Roermond hun positie in het cultureel en toeristisch landschap aanzienlijk verstevigen. Voor beide projecten schakelde Van der Valk het bouwbedrijf Van Heur Bouw & Onderhoud in, wat onderdeel is van VB Groep, waar Van der Valk al een jarenlange samenwerking mee heeft. Een geslaagd huwelijk.
De Roermondse theaterzaal De Oranjerie dateert uit 1973 en kent dus al een rijke geschiedenis. In 1995 neemt Van der Valk Hotels de exploitatie over van de gemeente Roermond. Er volgt een eerste beperkte renovatie en Van der Valk integreert het theatergebeuren in het hotel. Zo komt er een mooi concept tot stand met 102 kamers, twaalf vergaderzalen, een theaterzaal en twee horecaruimtes.
De noodzaak tot een grondige renovatie dringt zich echter steeds meer op. Na een lange voorbereiding kan deze in de zomer van 2022 starten. De theaterzaal wordt volledig gestript en opnieuw opgebouwd, inclusief alle technieken en installaties, de klimaatbeheersing en het interieur. Het resultaat is ronduit spectaculair. “In het voortraject hebben we een gespecialiseerd bureau laten onderzoeken hoe we onze wensen het beste vorm konden geven” vertelt Rob Polman, directeur Van der Valk TheaterHotel De Oranjerie Roermond. “Uiteindelijk vonden we het prettig om een bouwteam samen te stellen met partijen die we al van oudsher kennen. De verbinding tussen Van der Valk en VB Groep is sterk en gebaseerd op een langdurige relatie. Dat leidt vanzelf tot een fijn verloop van het project.”
Eddy Henderikx, projectleider bij Van Heur Bouw & Onderhoud: “Een aantal jaar geleden hebben we de verbouwing van Theater aan het Vrijthof in Maastricht gedaan. Daardoor wisten we al van de uitdagingen die een dergelijk project met zich meebrengt. Voor het theater in Roermond is er samen met de opdrachtgever een bouwteam opgericht waarin de architect en tal van gespecialiseerde adviseurs betrokken waren. Eén van de grote uitdagingen was de verstelbare vloer. Een uniek ontwerp waarbij we een betonnen bak zouden realiseren waarin de stoelliften en orkestbakliften gepositioneerd zijn. Vanuit de zaal moesten we 500 m3 grond afvoeren om er uiteindelijk de betonbak in te bouwen. Logistiek gezien was dat een hele uitdaging. Daarnaast is akoestiek voor de functionaliteit van het theater het belangrijkste. Zo hebben we bijvoorbeeld vlakke wanden voorzien van schuine platen en rondingen om het geluid te absorberen, reflecteren en deflecteren en er zo voor te zorgen dat het geluid op alle plekken in de zaal optimaal is. Voor de juiste positionering en vormgeving heeft Van der Valk een akoestiekadviseur met specialisatie in theaterzalen ingeschakeld.”
“Het theaterpodium is 350 m2 groot. Met de beweegbare vloer in de hoogste stand krijg je echter een podium van 650 m2,” schetst Jaime Christianen, bedrijfsleider Van Heur Bouw & Onderhoud. “In totaal zijn er 11 liften voorzien – dat is veel meer dan de gemiddelde theaterzaal in Nederland – en onder de liften kan men stoelen opslaan. Die multifunctionaliteit is echt uniek. Ook de afwerking is innovatief, met vooruitstrevende klimaatbeheersing, akoestiek en geautomatiseerde ledverlichting.”
De renovatie van de theaterzaal kost in totaal 11,7 miljoen euro. Ongeveer de helft van dat bedrag kwam van de gemeentelijke en provinciale overheid. De stad Roermond voorziet zelf 2,75 miljoen euro voor de bouwwerken en een structurele programmasubsidie van 650.000 euro per jaar. “De veelzijdigheid en meerwaarde van het project zijn groot, zowel uit cultureel als commercieel oogpunt, maar ook voor de uitstraling van onze stad,” zegt Dirk Franssen, wethouder van de stad Roermond. ”Tel daarbij het vernieuwde aanbod aan kwalitatieve kamers en je kan alleen maar concluderen dat het volledig terecht is dat de gemeenteraad in de vorige bestuursperiode deze ondersteuning heeft toegekend.”
De vernieuwde theaterzaal werd in het najaar van 2023 in gebruik genomen. Intussen zijn ook de werkzaamheden gestart voor de uitbreiding van het hotel. Daarbij staat de integratie van het naastgelegen KPN-gebouw, voorheen de oude telefooncentrale van de stad, centraal. Dat was tien jaar geleden al aangekocht door Van der Valk. Voor Rob Polman was het een groot voordeel om beide projecten binnen één totaalplan te kunnen presenteren. "Voor de banken ligt de financiering van een theaterzaal niet zo eenvoudig. Maar als je dat koppelt aan een gedeeltelijke subsidiëring door gemeente en provincie, én aan een uitbreiding van het hotel met 44 kamers, een upgrade van het pand, een nieuw zwembad en een wellness- en fitnessruimte, dan krijg je een heel ander verhaal.”
Eddy Henderikx: “De renovatie van het KPN-gebouw brengt heel andere uitdagingen met zich mee. Je start niet vanaf een wit blad, maar vanaf een solide betonnen constructie met een grote kelder die veel verborgen hoeken heeft. Je moet in het bouwproces anticiperen op onverwachte uitdagingen. Zo kwamen we uit op 15 verschillende kamertypes voor 44 kamers. Dat moet je herleiden tot een overzichtelijk geheel. Maar het eindresultaat is een win-winsituatie voor alle partijen – alleen krijg je zoiets nooit gerealiseerd en ik ben heel trots dat die samenwerking gelukt is.”
Rob Polman kan dat beamen: “We zijn al 25 jaar actief in Roermond, hebben vertrouwen opgebouwd en op deze manier kunnen we dat vernieuwen en voortzetten. De herbestemming van het oude KPN-gebouw leidt tot een boutiquehotel, gekoppeld aan een groter hotelconcept met faciliteiten zoals een zwembad en wellness. De uitbreiding zal medio april 2024 openen en met al die extra beleving een grote aantrekkingskracht uitoefenen op een nieuw en groter publiek.”
Wethouder Dirk Franssen: “Het onderstreept de veelzijdigheid van de stad Roermond in al haar facetten. Niet alleen vanuit economisch perspectief. Als je deze kwaliteit brengt, trekt dat ook weer een nieuw publiek naar de stad en zorgt het voor extra beleving. Recent hebben we als college ook een stimuleringsregeling uitgewerkt om de leegstand in de stad tegen te gaan. De stad Roermond voorziet een bijdrage voor ondernemers die hun gevel willen renoveren en verfraaien. Daarnaast stimuleren we startende ondernemers. We telden in 2023 een twintigtal starters in de binnenstad, waarvan sommigen ook gebruik willen maken van de bijdrage voor gevelrenovatie. En we zijn aan de slag gegaan met wonen tussen en boven winkels. Met die drietrapsraket willen we de leegstand in de binnenstad aanpakken en de dynamiek en beleving een boost geven.”
“Onze prachtige historische binnenstad die met de juiste zorg benaderd wordt, sluit mooi aan bij de fantastische watergebieden en buitengebieden rondom het centrum en bij de outlet,” besluit Rob Polman. “En bovendien is alles goed beloopbaar. Die combinatie van factoren is ijzersterk. We zijn blij dat we daar met het TheaterHotel deel van kunnen uitmaken.”