In Kiewit heeft Unit 7 een nieuw kmo-bedrijvencentrum gebouwd dat bestaat uit zeven units van 200 tot 278 vierkante meter. Het unieke aan dit project is vooral de etalagefunctie van de panden aan de straatzijde, waar ondernemers hun vakmanschap in de verf kunnen zetten.
Unit 7 is een spin-off van Immo VDV uit Nieuwerkerken en brengt bedrijfsvastgoed op de markt. Het nieuwe project aan de Bedrijfsstraat in Kiewit-Hasselt omvat zeven ruime en flexibele kmo-units, die zowel functionaliteit als een prettige werkomgeving bieden. Het ontwerp is van BURO B architectuur + interieurdesign, de realisatie was in handen van Derdaele+.
“Als architecten proberen we in de ontwerpfase altijd een totaalvisie na te streven, waarbij de omgeving niet mag worden vergeten”, begint Julie Polus, architect bij BURO B. “Een absolute troef in dit project waren de bestaande bomen in de voortuinzone op het terrein. Het gebouw werd zodanig ontworpen, dat er zo weinig mogelijk bomen moesten worden gekapt. In de herfst nemen de bladeren alle mogelijke kleuren aan, wat in combinatie met de prefab betonpanelen eruitziet als een plaatje. Ook werd de inrit naar de units aangelegd naast een oude, dubbele eik die het terrein nog meer inkadert in het groen. Samen met Dries Peeters, aannemer omgevingsaanleg, is de helling van de inrit op voorhand nauwkeurig bepaald om zo weinig mogelijk impact te hebben op de wortels van de boom.”
Het bedrijventerrein oogt als één samenhangend project, maar bestaat uit twee aparte bouwvolumes met een rijweg ertussen. “Op die manier wordt een optimale circulatie bekomen en worden alle poorten gegroepeerd aan de binnenzijde van de bouwblokken rondom de rijweg. De zichtbare gevels vanaf de straat kunnen hierdoor met hun grote glaspartijen fungeren als ‘etalage’ voor de bedrijven die er zich vestigen. We stappen hiermee af van de typische kmo-typologie. Ook werd er afgezien van de gebruikelijke zwarte sandwichpanelen. Door in dit project te kiezen voor een groenachtige kleur voor de gevelpanelen, werd een unieke look gecreëerd. Een uitdaging voor de werkmannen van Derdaele+ waren de ronde hoeken in de gevel. Zowel de sandwichpanelen als de dakranden en de betonpanelen moesten in één mooie boogvormige lijn worden geplaatst.”
“Dit project illustreert onze expertise in de realisatie van moderne, functionele en hoogwaardige bedrijfsruimten”, zegt Thomas Monnens, CEO van Derdaele+. “Wij hebben bij de uitvoering ervan een geïntegreerde aanpak gehanteerd, waarbij nauw werd samengewerkt met zowel de bouwheer als de architect. Deze samenwerking heeft gezorgd voor een naadloze coördinatie van alle bouwfases. De focus lag op het creëren van functionele, duurzame en esthetisch aantrekkelijke kmo-units die voldoen aan de specifieke behoeften van de eindgebruikers. De units werden gerealiseerd met verschillende oppervlaktes, waarbij flexibiliteit en uitbreidbaarheid belangrijke aandachtspunten waren.”
“Eerst heeft Derdaele+ de bouwgrond geëgaliseerd en voorbereid voor de funderingswerken. Hierbij is gebruikgemaakt van gewapend beton, dat zorgt voor een stevige basis en lange levensduur. De ruwbouwfase betrof de opbouw van de stalen skeletstructuur, wat zorgde voor een snelle en efficiënte bouwtijd. De stalen kolommen en balken zijn specifiek gekozen vanwege hun sterkte en flexibiliteit, wat een open en aanpasbare binnenruimte mogelijk maakt. De gevels van de units zijn afgewerkt met hoogwaardige betonnen en metalen geïsoleerde sandwichpanelen. Deze panelen bieden uitstekende thermische en akoestische isolatie en dragen bij aan de energie-efficiëntie van het gebouw. Het dak bestaat uit een geïsoleerd plat dak met TPO-dakbedekking, wat garant staat voor duurzaamheid zonder veel onderhoud.”
Door de strakke planning en de keuze voor prefabricage kon de bouwtijd aanzienlijk worden verkort zonder in te boeten aan kwaliteit. Daarnaast zorgde de locatie voor enkele logistieke uitdagingen, die werden opgelost met een strikte timing en coördinatie. “De samenwerking met de bouwheer en architect verliep vlot en constructief. Regelmatige overlegmomenten en duidelijke communicatie zorgden ervoor dat het project op schema bleef en dat eventuele knelpunten snel en efficiënt werden gecounterd. De architect heeft bijgedragen aan een functioneel en esthetisch ontwerp, dat perfect aansluit bij de behoeften van hedendaagse kmo’s. De units in Kiewit zijn een toonbeeld van moderne bouwtechnieken en materialen van hoge kwaliteit. Dankzij de deskundige aanpak van Derdaele+ en de uitstekende samenwerking met alle betrokken partijen is een duurzaam en flexibel bedrijfsgebouw gerealiseerd dat aan alle verwachtingen voldoet”, eindigt Thomas Monnens.
Erik Cajot