Jaraco innoveert naar morgen met nieuwe kantoren en productiehal

Op eigen terrein in Oudsbergen realiseerde industriebouwbedrijf Jaraco een nieuwe uitbreiding van zijn kantoren en productieruimtes. De aannemer, al actief sinds 2001, nam in 2019 bouwbedrijf Vanwynsberghe over en had daardoor nood aan meer ruimte en mogelijkheden. We horen meer over het project van de twee bouwpartners die het gebouw glansrijk ontwikkelden: yk architecten en natuurlijk Jaraco zelf.

Media Image

Jaraco zag het levenslicht in 2001 en werkte door de jaren heen aan een steeds breder portfolio. De specialisaties? Industriebouw, kantoorbouw, retail en renovatie. Exact de toolbox die nodig was voor de aanpak van een eigen project op eigen bodem. “Deze huidige site kochten we in 2004”, vertelt Geert Janssen, afgevaardigd bestuurder. “Een jaar later bouwden we er voor het eerst, en daarna volgde bijna elk jaar wel een nieuwe uitbreiding. Dat kwam mede door de aanwezigheid van onze dochteronderneming Jamec, waarmee we staalconstructies fabriceren, zowel voor intern gebruik als voor externe klanten, en waarvoor een ruime productiehal nodig is. Tien jaar geleden vond de laatste verbouwing plaats, toen vroegen we yk architecten om een verdieping boven op het bestaande gebouw te zetten.”

Sindsdien was het pand onaangetast gebleven. Totdat Jaraco in 2019 het traditionele bouwbedrijf Vanwynsberghe uit Diepenbeek overnam en er in Oudsbergen ruimte moest komen voor meer medewerkers én meer activiteit. “Tijdens het voortraject hebben we vooral met elkaar gebrainstormd over de verschillende opties”, zegt architect Jeroen Knapen. “Dat ligt immers aan de grondslag van Jaraco als aannemer: intelligent bouwen. Niet zomaar beginnen, maar eerst de vraag stellen of we op deze site blijven, of we een bouwgrond moeten zoeken, ... Nu is het zo dat het nieuwe project op twee percelen staat, waarbij Geert het hoekperceel oorspronkelijk vrij had gehouden vanwege de unieke hoekligging en zichtbaarheid op het industrieterrein. Er was dus ruimte om op dat vrije perceel te bouwen en het nieuwe stuk mee te betrekken in het geheel.”

Media Image

Speelse blokken

Uiteindelijk bleek dat ook de beste optie. Yk architecten inspireerde met het idee om de lijn van de gebouwen te draaien en in de dwarsrichting te zetten. Ook creëerden ze een bijzonder lichtspel voor de productiehal op de hoek, met metallic diagonale strepen die, afhankelijk van de val van het zonlicht, een roodkleurige of bronskleurige gloed afgeven. Er zullen nog ledlijnen in geplaatst worden om het effect ‘s avonds te versterken. Jeroen: “Met de kantooreenheden wilden we inspelen op een veelvoorkomende perceptie van industriebouw, namelijk dat het blokkendozen zouden zijn. Daarom leek het ons toepasselijk om het nieuwe kantoorgebouw op te vatten als een schakeling van verspringende ‘blokkendozen’ die door raampartijen van elkaar losgetrokken worden. Door dat speelse ontwerp en het gebruik van een tijdloze baksteen maakten we soepel de aansluiting met de bestaande delen en de functie van het pand. Daarnaast symboliseert de metallic gevelbekleding de industriebouw van Jaraco en de bakstenen de residentiële bouw van Vanwynsberghe.”

Onverwachte wending

Door de uitdagende tijden – de bouw startte vlak voor de uitbraak van het coronavirus – en de materiaaltekorten duurde het bouwproces langer en werd ook het budget overschreden. “Tegelijkertijd was corona ook een blessing in disguise”, aldus Geert. “We hadden bijvoorbeeld al gepland om de kaart te trekken van de werkplek als belevingsplek. Er zou ruimte voor flexwerkplekken worden voorzien zodat we konden gaan experimenteren met thuiswerken. Die werkplekken kwamen dus sneller van pas dan we dachten. En we hebben met de nieuwbouw en renovatie sterk ingezet op vernieuwende technieken, zodat er een nog aangenamer werkklimaat voor onze medewerkers zou ontstaan en onze bezoekers en klanten zich konden laten inspireren door de innovatie binnen dit gebouw. Ook dat is gelukt. We hebben bijvoorbeeld koelplafonds geïnstalleerd in plaats van traditionele airconditioning, om een aangenaam binnenklimaat te verkrijgen zonder de tochtverschijnselen die vaak gepaard gaan met luchtgroepen.”

Media Image

Op ervaring bouwen

Jeroen heeft de evolutie van Jaraco op de voet kunnen volgen. “Het vorige project, in 2011, was heel eenvoudig, vroeg om weinig poespas en draaide gewoon om meer ruimte. Nu zien we een bedrijf dat matuur is en zich sterker gaat profileren. Dat merk je in de technieken die het pand heeft gekregen, zoals de installatie van een warmtepomp en koelplafonds, maar ook in de intelligente toepassingen en gesofisticeerde designs die je overal in het gebouw terugvindt. Er zijn elementen op maat gemaakt, zoals de balie en trap, maar het geheel is tijdloos en ingetogen. Niet té luxueus, maar wel sprekend van de innovatie in de bouw. Dat siert.”

Kennis als startpunt

De klanten, leveranciers en partners die het gebouw aan de Bedrijfsstraat betreden, brengen dan ook regelmatig een complimentje mee naar binnen. Een kroon op het werk, al hebben beide bouwpartners het proces sowieso als heel positief ervaren. Geert: “En ik meet het succes ook aan het werkplezier van mijn team op kantoor en in de productiehal. Bij Jaraco komen we naar buiten met de term Kennisbouwers. Daarmee dragen we uit dat we veel kennis in huis hebben, en deze uitbreiding van ons gebouw maakt daar deel van uit. Het is een soort kenniscentrum met een bundeling van technieken en inspiratie. Want kwalitatief bouwen is belangrijk als bedrijven meer werkkrachten willen aantrekken en zich klaarmaken voor de toekomst. Hoe je jezelf presenteert en welke faciliteiten je voorziet, doet ertoe. Daarom is mijn advies: denk vooraf heel goed na over je bouwproject. Doe aan kennisbouwen en zet alles op punt voordat die eerste paal de grond in gaat. Er is zoveel mogelijk! Met de juiste kennisbouwers rond de tafel doorheen het volledige bouwtraject, maak je er iets moois van.”

Media Image
25 nov. 2024

Deel dit artikel

Partners

Structurele Partners