Wie in het centrum van Diepenbeek woont of werkt, weet vast in de Dorpsstraat het mooie monumentale pand van nummer 13 liggen. Maar de locatie, die ook een publieke functie had, was toe aan een update. En zodoende schakelde de gemeente via aanbesteding bouwbedrijf Margema en de architecten van BureauBR in om Huis Schoofs stevig met haar fundament in de 21e eeuw te zetten.
Sinds 28 november 2022 staat Huis Schoofs volledig in het teken van sociale opvolging en dienstverlening, onder andere als centrale locatie voor het Sociaal Huis en Huis van het Kind. Deze keer met bijzondere toevoeging aan de rechterflank: een moderne, stijlvolle, lichte nieuwbouw met grote ramen en markante rechthoekige dakkapellen. De realisatie kwam tot stand in opdracht van de gemeente Diepenbeek en in samenwerking met bouwbedrijf Margema en de architecten van BureauBR. En dat gebeurde snel. “De wens van de bouwheer was om zowel de renovatie als het nieuwbouwgedeelte binnen korte termijn af te hebben, en dat is gelukt,” vertelt Marie-Paul Claessens, projectleider bij Margema. “We zijn begonnen in maart 2021 en hebben het project opgeleverd in november 2022.”
Open ruimtes creëren
Het team van Margema sloeg de handen in elkaar met BureauBR, dat voorheen bekend stond als architekt-nburo, maar niet voor de eerste keer. “We hebben samen al meerdere projecten gerealiseerd, dus de samenwerking verliep ook deze keer vlot”, vertelt Pieter Vandekerkhof, bestuurder, architect en zoon van zaakvoerder Jef Vandekerkhof. Naast hem zit Tom Clijsters, studio director en interieurarchitect, die het project voor een groot deel overzag. Tom: “Eén van de uitdagingen in dit project was de constructie van het nieuwbouwgedeelte tussen twee bestaande gevels in. Hiervoor moest eerst een oud gebouw worden gesloopt zonder de omringende gevels te beschadigen. Daarbij komt nog dat Huis Schoofs een beschermd gebouw is dat optimaal behouden moest blijven.” Ook wat betreft het interieur waren er wel wat haken en ogen, vertellen beide partijen. “Het oude Huis Schoofs bestond uit veel kamertjes en verschillende niveaus, en dat moest toegankelijker worden”, zegt Pieter. “De bedoeling was om dat gedeelte open te maken, de niveaus gelijk te brengen en een doorgang te maken tussen het oude en het nieuwe gebouw. Het resultaat is een uniform geheel met lichte, open ruimtes en een doordachte indeling van diensten.”
Duidelijke afbakening
Dankzij duidelijke communicatie tussen de gemeente en tussen architect en bouwbedrijf verliep het project strak volgens planning en kreeg Margema de ruimte om goed door te kunnen werken. “Buiten het feit dat we tussen twee gevels moesten werken, in die beperkte oppervlakte een kleine kelder moesten graven en hier en daar een zware legger met veel kracht naar boven moesten hijsen, hebben we weinig uitdagingen of oponthoud gekend”, vertelt Marie-Paul. “De groenplaats achter het gebouw hebben we steeds als werf mogen gebruiken. En met een duidelijke afbakening en fasering van de werkzaamheden is alles veilig en beschermd verlopen. Ware het niet dat we af en toe een vertraagde levering kregen, bijvoorbeeld van de binnendeuren en enkele techniekcomponenten, dan waren we waarschijnlijk zelfs in juni al klaar geweest. Zo vlot ging het.”
Uniform design
Een indrukwekkende progressie, die ook nodig was voor de omringende buurt. Tom: “Voor publieke sites is het toch wel fijn als de activiteiten snel weer kunnen plaatsvinden op de gewenste locatie of gewoon kunnen doorlopen. Maar je wilt bij zo’n belangrijk project ook op de details letten natuurlijk. Aandacht voor de vormgeving van interieur en exterieur is een topprioriteit, net zoals de keuze van materialen en het afstemmen van het gebouw op de doelgroep.” Zo is het nieuwe Huis Schoofs qua design afgesteld op het gemeentehuis van Diepenbeek, dat ook recent door dit team werd vernieuwd. “Die uniformiteit was belangrijk”, vult Pieter aan. “En ook de herkenbaarheid van het gebouw vanaf de straat. Het mag best een statement zijn, al kozen we bewust voor een zachte overvloeiing van het oude naar het nieuwe. Eenmaal binnen hebben bezoekers een duidelijk aanspreekpunt nodig, een open lobby van waar ze direct met de juiste mensen in contact komen. Om die reden hebben we de gelaagdheid in Huis Schoofs zo praktisch mogelijk ingedeeld, met op elke verdieping een toename van privéruimtes. Helemaal beneden tref je de openbare diensten en lokalen, erboven de administratieve backoffice, en helemaal bovenin de ruimtes voor het personeel dat niet direct met cliënten in contact staat, maar wel beschikbaar is wanneer nodig.”
Samen oplossingen zoeken
Flexibiliteit blijkt overigens een ander sleutelwoord te zijn in dit succesverhaal, een kwaliteit waar zowel BureauBR met 35 jaar als Margema met 40 jaar ervaring volledig over beschikt. “Natuurlijk moesten we weleens schuiven met onze plannen”, zegt Marie-Paul. “Als je zo’n totaalconcept neerzet, gebeuren er nu eenmaal onverwachte dingen. Zo kwam er tijdens de afbraak van het oude tussengebouw een spant bloot te liggen dat van historische waarde was, maar dat we vanwege de fragiele staat niet konden bewaren. Daar heeft de gemeente toen een 3D-scan van laten maken en deze in het archief opgenomen, en vervolgens zijn de werken verdergegaan. Je hoeft echt niet met de handen in het haar te zitten als zulke dingen gebeuren; je past je planning aan waar nodig en zoekt met de betrokken partijen naar een geschikte oplossing. Samen zijn we er altijd wel uitgekomen.”
Vandaag staat het monumentale Huis Schoofs fier overeind naast haar hedendaagse wederhelft. De gemeente legde een sfeervol en fris groenplein aan achter het pand, waar bezoekers via een tweede entree met rolstoeltoegang kunnen binnenkomen. Begin 2023 opent het pand ook de deuren voor de administratie van buitenschoolse opvang ‘t Ankertje en voor de consultaties van Kind&Gezin.
Trotse Bouwpartners aan Huis Schoofs Diepenbeek: :