“Groensector moet klaarstaan om in te springen op de ecologische bewustwording”

De BouwArena in Hasselt was op 7 maart het speelveld voor verschillende bedrijven uit de groensector. Zij gingen het debat aan over nieuwe kansen en businessopportuniteiten die de klimaatverandering met zich meebrengt.

Media Image

“Nederland loopt qua wetgeving en ecologische bewustwording voor op België”, opent Marc Timmermans, gedelegeerd bestuurder bij Van Vlierden. “Ecologische tuinontwerpen zijn dungezaaid. Dergelijke ontwerpen komen heden vaak nog niet tot stand door tuinarchitecten, maar veeleer door ecologen en biologen. Op dat vlak hebben we nog een lange weg voor ons om in het esthetische en ecologische aspect van de omgevingsaanleg eerst alle neuzen in dezelfde richting te krijgen.”
“Bij OC Atelier T(h)reee tekenen wij een plan eerst met de hand”, verduidelijkt zaakvoerster Jessica Van Achter. “Vervolgens gaan we digitaliseren en creëren wij een impressie met behulp van 3D-rendering. Deze visualisatie verkoopt zichzelf omdat de klant vooraf een natuurgetrouwe weergave van het eindresultaat wilt zien.”
“Met klimaattuincoaches helpt de Provincie Limburg haar inwoners op weg om hun tuinen weerbaar te maken voor hittegolven, lange perioden van droogte en wateroverlast”, weet Piet Rietveld, tuinarchitect bij Willy Reynders. “Zo’n coach geeft advies over grote en kleine maatregelen om je tuin klimaatrobuust in te richten. Verder krijg je tips over het aanplanten van gevelgroen, het omvormen van een stuk gazon tot een bloemrijk grasland of het aanleggen van een wadi.”

Media Image

Keurmerken en certificeringen

“In Nederland hebben we diverse keurmerken en certificeringen op het gebied van kwaliteit en duurzaamheid. Daarmee wordt het kaf van het koren gescheiden”, vertelt Remy Luijten van Luijten Groep. “Bij ons krijg je van de overheid ook een compensatie om kwalitatief en duurzaam groen aan te leggen. Voor Luijten Groep brengt de klimaatverandering dus nieuwe kansen en business met zich mee.”
Marc Timmermans: “De overheid doet er goed aan een scheidsrechter aan te stellen die de bouw aanstuurt inzake ecologie. Als groenbedrijf moeten wij klaarstaan om in te springen op de bewustwording en zo de bouwsector mee ondersteunen, van concept over uitvoering tot nazorg.”
Piet Rietveld: “GroenGek(l)eurd is een kwaliteitslabel voor tuinaannemers dat hun vakbekwaamheid en professionalisme waarborgt op een transparante manier. Gecertificeerde tuinaannemers voldoen aan strikte kwaliteitsregels. Een label is hét instrument voor iedereen die zich professioneel bezighoudt met tuinaanleg en zich wenst te onderscheiden in de sector.”

Waterbesparende nozzles

“Als wij een beregening intekenen, doen we dat van sproeier tot sproeier”, legt Dennis Desair van DD Pomp- en Beregeningstechnieken uit. “Dit resulteert in een betere dekking en dus kortere sproeitijden. Wij werken met wificomputers om te sproeien naargelang de weersomstandigheden. Verder maken we gebruik van speciale waterbesparende nozzles of sproeikoppen, eventueel gecombineerd met een flow sensor die met een smartphone-app kan worden opgevolgd. In geval van bijvoorbeeld een defecte sproeier of druppelslang krijgt de klant een melding en weet hij in welke zone er een probleem is.”
“Vroeger begonnen we voor de bouw van een zwembad eerst met de betonplaat, terwijl onze mensen nu starten met de isolatie”, zegt Geert Oris, zaakvoerder van Sanigo. “Wij isoleren onder de betonplaat, pakken ook de kopse kanten in en plaatsen extra isolatie tegen de wanden. Om energie te besparen, worden onder meer een solar rolluik en frequentiegestuurde pompen geïnstalleerd.”
“In onze projecten passen we tropische houtsoorten toe die weerbestendig zijn”, meldt Pascal Wojciechowski, bestuurder van WoPa Construction. “Voorbeelden zijn thermo ayous, padoek en afrormosia. Stuk voor stuk uiterst duurzame, kwalitatieve en bijgevolg duurdere houtsoorten. Ze vragen geen onderhoud en vergrijzen door de zon. Daardoor kan de klant levenslang genieten van zijn poolhouse, tuinhuis of terras.”
“Jeda Fence plaatst alle soorten afsluitingen, schermen en poorten”, somt projectleider Dirk Godelaine op. “Tegenwoordig krijgen we behoorlijk veel aanvragen om hagen te vervangen door strakke omheiningen. Op dat vlak is er geen wetgeving van kracht.”

Media Image

Wensen, eisen en taakstellend budget

Remy Luijten: “Wij maken vaak deel uit van bouwteams, waarbij we de opdrachtgever om wensen, eisen en een taakstellend budget vragen. Uiteraard proberen wij dan het maximale eruit te halen. Op die manier voorkom je problemen aan de voorkant, wek je geen verkeerde verwachtingen in het ontwerp en creëer je samen het meest optimale project.”
Jessica Van Achter: “Als tuinarchitecten maken wij niet alleen een ontwerp, maar begeleiden we de klant ook bij materiaalkeuzes. Wij kunnen daarbij tevens alternatieven aanbieden en verschillende opties aanreiken. Particuliere klanten worden alsmaar klimaatbewuster en willen bijvoorbeeld water opvangen en hergebruiken of kiezen voor waterdoorlaatbare verhardingen. Of hun voorkeur gaat uit naar minder gazon of een klavergazon.”
Dennis Desair: “Bij DD Pomp- en Beregeningstechnieken stellen we een offerte op die aansluit bij de noden en behoeften van de klant. Die beslist zelf of hij al dan niet kiest voor waterbesparing.”

Media Image

Meer en meer groendaken

Geert Oris: “Zwembadafmetingen zijn vandaag doorgaans kleiner dan drie jaar geleden. Toen kende de aanleg van zwembaden een boom, maar de hausse is intussen alweer voorbij. De plaatsing van sauna’s blijft wel op peil, die vragen per slot van rekening om een relatief beperkt budget.”
Pascal Wojciechowski: “Voor afwerkingen werken wij eveneens met Trespa, een volkernmateriaal. Multiplex is dan weer een houtstof die we onder meer gebruiken voor de constructie van daken. Het water van een dak kan eventueel worden opgevangen. Daarnaast leggen wij meer en meer groendaken aan.”
Dirk Godelaine: “Stijgende loonkosten en hogere prijzen van energie en materialen moet je op de een of andere manier doorrekenen. Uiteindelijk is het de eindklant die de meerprijs betaalt.”

Erik Cajot

Media Image
Media Image
Media Image
25 nov. 2024

Deel dit artikel

Partners

Structurele Partners