In 2019 kwamen er plannen op tafel voor een grootschalig bouwproject in het centrum van Mol. Opdrachtgever was een team van bouwheren: Woonboog, het Heilig Hartziekenhuis en vzw De Witte Mol. Bouwonderneming Lamers wist de aanbesteding te winnen en kreeg de opdracht toegewezen.
Er zijn heel wat mensen in onze maatschappij die graag zelfstandige woonruimte zouden vinden, maar dan wel onder dagelijkse begeleiding of in de nabijheid van ondersteunend personeel of mantelzorgers. Ook kwetsbare ouderen of gezinnen met beperkte financiële middelen kunnen zo’n eigen plek goed gebruiken. Reden te meer om te investeren in sociale woningen en zorgappartementen. In samenwerking met het Heilig Hartziekenhuis en met De Witte Mol, een vzw die mensen met een verstandelijke beperking of niet-aangeboren hersenletsel ondersteunt, kwam Woonboog (voorheen de Molse Bouwmaatschappij) met plannen voor een groot bouwproject in het centrum van Mol.
“We voorzagen 32 sociale woningen en 19 sociale zorgappartementen”, zegt Inno Lamers, zaakvoerder van het bouwbedrijf dat de volledige uitvoering op zich nam. “Daar was een budget van 11 miljoen voor voorzien. De bouw startte in het voorjaar van 2020 en is eind 2022 opgeleverd, ondanks de corona-uitdagingen en de oorlog in Oekraïne. Alles verliep voorspoedig, we zijn eigenlijk geen enkele hindernis tegengekomen.” De nieuwe gebouwen prijken aan de rand van het Molse centrum, de bewoners hebben er hun intrek al genomen. “De eenheden waren onmiddellijk ingevuld”, zegt Inno, “wat maar aangeeft hoe hoog de nood is aan zulke aangepaste woningen.” En op het vlak van sociaal bouwen heeft Bouwonderneming Lamers al meer dan 55 jaar ervaring, waaronder meer dan 30 jaar samenwerking met Woonboog.
De gebouwen zijn op zo’n manier vormgegeven dat er een maximaal gevoel van inclusie wordt gecreëerd, maar wel met behoud van privacy. Iedere zorggebruiker heeft een eigen woning of studio. Het appartementsgebouw is in twee woongroepen opgedeeld en er zijn gemeenschappelijke badkamers met een hoog-laagbad voorzien. Ook hebben de gebruikers een gedeelde ontmoetingsruimte tot hun beschikking. Een ondergrondse parking met 100 parkeerplaatsen maakt de centrale locatie nog makkelijker bereikbaar voor bewoners, verzorgers, begeleiders, familieleden en bezoekers. En nu het warmere seizoen is gestart, komt ook de omringende aanplanting tot zijn recht. “Ik ben misschien bevooroordeeld, maar ik vind het een uitermate geslaagd resultaat”, lacht Inno Lamers. “Een bijzonder project als dit is uitdagend, maar geeft daarom juist heel veel voldoening als we het tot een goed einde brengen.”
Momenteel werkt Bouwonderneming Lamers verder aan een groot aantal andere projecten voor rekening van De Woonboog, waaronder de renovatie van negen en de nieuwbouw van twee woningen in Turnhout, de renovatie van zestien woningen in Baarle-Hertog, de bouw van vierentwintig sociale huurappartementen in Mol-Donk en de bouw van twaalf woningen in Balen.