In de Noordwijk van Brussel heeft Ageas zijn intrek genomen in een gloednieuw hoofdkwartier, dat uittorent boven de skyline. De beursgenoteerde verzekeringsgroep haalde Creneau International in huis om er een inspirerende en toekomstgerichte werkomgeving te creëren. De insteek? “Make it better than home!
De nieuwe hoofdzetel van Ageas vult vier verdiepingen van het Manhattan Center, een iconische wolkenkrabber in Brussel. Het headquarters fungeert als een thuis voor een 200-tal werknemers en is in de eerste plaats gericht op hun welzijn en het aantrekken van high potentials. Voor de realisatie van dit kantoor van de toekomst had de verzekeringsmultinational een ontwerpwedstrijd uitgeschreven. “Wij kwamen als winnaar uit de bus”, vertelt Elisabeth Petermans, account manager bij het Hasseltse design & build agency Creneau International. “Ons coherent en intelligent vormgegeven ontwerp draagt niet alleen de visie van Ageas uit, maar brengt ook het thuisgevoel naar kantoor. Na een uitgebreid vooronderzoek door onze partner Procos Group, een consultancybureau in bedrijfshuisvesting, is ons team aan de slag gegaan met concrete aanbevelingen over infrastructuur, flow en capaciteit.”
Op de verdiepingen is de ruimte zo ontworpen dat ze een veelvoud aan werkmodi faciliteert. Naast het co-working style atrium voorziet Ageas ‘kantoorbuurten’ die de positieve eigenschappen van open-plan werkplekken koppelen aan de voordelen van privacy en rust. Ze zijn onder andere ingericht met in hoogte verstelbare flexdesks en reserveerbare meeting- en concentratieruimten. In totaal omvat het project 5000 vierkante meter office space, ingericht en afgewerkt in minder dan negen maanden tijd. Elisabeth Petermans: “Zowel de timing als de complexiteit van de logistiek waren pittige uitdagingen. Het gebouw dateert uit de jaren zeventig en beschikt over één kleine dienstlift, zodat wij heel wat materialen eerst moesten demonteren om ze te transporteren. Om andere huurders geen overlast te bezorgen, konden we bovendien niet te luidruchtig te werk gaan.”
“Ook het combineren van bestaande en nieuwe high-end technieken was een huzarenstuk”, vervolgt project manager Dries Coosemans van Creneau International. “Wij hebben veel leidingwerk aangepast en de plafonds ontmanteld om ze te optimaliseren voor koeling, verwarming en ventilatie.” Het ontwerp van elke verdieping was opgevat als één grote ruimte en is nu opgedeeld in verschillende zones. Flexplekken en kantoorruimten bevinden zich in de schil van het gebouw om maximaal voordeel te halen uit het natuurlijke daglicht. De ruimtes in de kern komen tegemoet aan functionele noden met meeting rooms voor videoconferencing, cockpits om in stilte en gefocust te werken of IT services met een extra beveiligde toegang. De vele glazen wanden, lichtdoorlatende gordijnen en decoractieve roomdividers brengen openheid, rust en privacy in balans.
Dat Creneau International kan bogen op een jarenlange ervaring in hospitality design, merk je meteen als je op de veertiende verdieping van het Manhattan Center binnenstapt in het lichtovergoten atrium van Ageas. De overvloedige aanwezigheid van planten en groencorners sorteert er een wintertuineffect. Zithoeken met lounge chairs en bistrotafels of hogere barsettings vormen meeting- of werkplekken en faciliteren toevallige ontmoetingen en connectiemomenten. Tegen de achterwand bevindt zich een luxueuze bar, uitgevoerd in Patagonia kwartsiet en cosy verlicht met Tom Dixon’s Press Cone-hanglampen. Werknemers en bezoekers kunnen er zich bedienen van een hapje en een drankje. Enkel de zorgvuldig weggewerkte stopcontacten in tafels en wanden en de bronzen tafellampjes in bibliotheekstijl onthullen dat dit een werkomgeving is. De zwevende trap in notelaar en glas, afgelijnd met indirecte verlichting, vormt tegelijk een indrukwekkende blikvanger en een warme, sfeervolle verbinding tussen de etages.
“De basiselektriciteit, de KNX DALI-sturingen en de verlichting zijn door ons geïnstalleerd”, geeft projectleider Jurgen Swerts van Jansen Energy aan. “Het branddetectiesysteem is samen met de leverancier van het gebouw geplaatst. In het project waren er meerdere uitdagingen, zoals de koppelingen met het gebouw en de vrij lage plafondstructuur. Die structuur heeft ons team deels weggenomen en deels gerecupereerd. Terwijl we op de vier verdiepingen de nodige werkzaamheden uitvoerden, was het gebouw voor bijna 50 procent in gebruik. Het bestaande gebouwbeheersysteem hebben onze techniekers gedeeltelijk moeten overnemen, uitbreiden en loskoppelen. Om de noodstroom te verzekeren, is er een verbinding gemaakt van de zestiende verdieping naar de generator in de kelder. Bijkomend zijn in alle zones en ruimtes UPS-noodstroomvoorzieningen geplaatst die een netspanningsonderbreking opvangen. Als je voor een wereldspeler als Ageas mag werken, wekt dat toch wel vertrouwen. Bovendien heeft Creneau International voor de verzekeringsmultinational een heel knappe nieuwe hoofdzetel ontworpen met kantoren van de 21ste eeuw. Een klasse apart!”
“Het leidingwerk voor de klimaatplafonds is door Cooltech voorzien”, legt projectleider David Meekers uit. “Deze klimaatplafonds koelen of verwarmen de desbetreffende ruimtes, die worden aangestuurd door een gebouwbeheersysteem van het merk Johnson Controls. Idem voor de ventilatie. Het GBS voorziet de ruimtes van voldoende verse lucht. Elke ruimte is uitgerust met een CO2-detectie, die actief de benodigde hoeveelheid verse lucht aanstuurt. We hebben er alle luchtkanalen met bijhorende regelorganen geplaatst, aangesloten en in dienst genomen via het GBS. De ventilatie is geïnstalleerd door Pure Air, dat net als Cooltech deel uitmaakt van Climagroup.” Welke uitdagingen gingen gepaard met dit project? “De high-end afwerkingsgraad, de timing, de planning en de toegankelijkheid tot de veertiende tot en met de zeventiende verdieping van het Manhattan Center, waarbij zowel alle materialen als personen via één dienstlift moesten worden getransporteerd. Door onze eerdere succesvolle samenwerkingen met Creneau International is er een sterke dynamische tandem opgebouwd. Samen hebben we deze opdracht tot een goed einde gebracht. De teams van Cooltech en Pure Air hebben met HVAC-technieken een zeer mooi project bij Ageas gerealiseerd.”
In de kantoren van Ageas zijn de vloeren aangekleed door Grutman Floor Concepts. “Het was een mooie opdracht met ongeveer 3500 vierkante meter aan vloerbekledingen, waaronder 700 vierkante meter parketvloer van B:hard”, beschrijft zaakvoerder Jean-Claude Bormans. “B:hard heeft door zijn hardheid, brandnorm, ecologisch en onderhoudsvriendelijk karakter veel troeven voor een projectomgeving. Het parket werd vaak met ronde en ovale zones uitgevoerd, wat de nodige aandacht vereiste voor de randafwerkingen en het uitzetten van de tekeningen. Daarnaast werd circa 2500 vierkante meter tapijtegels geplaatst met een akoestische backing, vooral in groot formaat van een op een meter.” Het bijzondere aan deze opdracht? “De plaatsingscoördinatie van verschillende vloeren, plinten en ondervloeren tussen de diverse fases was een uitdaging. We hebben ook een 20-tal tapijten geleverd, volledig op maat geprint en afgezoomd als losse karpetten. Omwille van de grote formaten van deze tapijten – eentje had zelfs een afmeting van 5,5 op 11 meter – was ook daarvoor behoorlijk denkwerk nodig. Alle verschillende materialen vormen een bijzondere harmonie en stralen een zeer gezellige, soms zelfs huiselijke sfeer uit. Het geheel draagt de typische signatuur van Creneau International. Iedereen mag fier zijn op dit fraaie eindresultaat!”
Al het los meubilair is aangeleverd door Dols. Van stoelen en tafels voor de bureaus en meeting rooms tot loungemeubelen, alles getuigd van een bewuste keuze voor design dat de tand des tijds heeft en zal doorstaan. “Wij werken al jaren intensief samen met Creneau International”, zegt creator of happiness Dries Dols. “Bij een project zitten we vanaf dag één mee aan tafel. Zij moeten met het budget en het beeld dat ze voor ogen hebben voldoen aan de wensen van de klant. In nauw overleg is ons team zowat een half jaar bezig geweest met het samenstellen van de producten. Die moesten bovendien brandvertragend zijn en beantwoorden aan de hoge Europese eisen inzake onder meer stoffering en lak. Het was een grote logistieke uitdaging om alles in het centrum van Brussel af te leveren en vervolgens naar boven te brengen. De materialen pasten niet in de dienstlift en moesten op de liftkooi worden geplaatst. In een heel korte periode hebben onze 10 monteurs alles in elkaar gezet en ingericht. Het is een mix geworden van Scandinavische, Italiaanse en klassieke merken zoals Knoll International, Artifort, Carl Hansen, &Tradition en Vitra. Wij zijn trots op het zeer tijdloze en bijzonder mooie ontwerp, dat we met Dols ten uitvoer hebben mogen brengen.”
“In eerste instantie hebben onze plaatsers bij Ageas keramische vloeren gelegd, travertin look met een formaat van 120 x 60 centimeter van het merk Marazzi”, vertelt Matthias Maris, medebestuurder van Artimar. “Op deze vloeren is vervolgens verder gebouwd: kolombekledingen, toogbekledingen, verhoogde vloeren, wandbekledingen en aanrechtbladen. Allemaal maatwerk in zowel groot plaatmateriaal van 320 x 160 centimeter van Marazzi, als natuurstenen travertin platen, type Romano Classico gestopt en verzoet. Een combinatie die het beste van twee werelden samenbrengt: de perfecte imitatiekeramiek travertin voor alle oppervlakten waar het onderhoud ook belangrijk is, en de grote verticale delen waar de charme van echte steen meer in het oog moet springen. Het verticaal transport van al deze zware materialen was geen sinecure. Om dit zo efficiënt mogelijk te laten verlopen, hadden we extra ploegen ingezet. Ook het vermelden waard: de fierheid die iedereen bij Artimar heeft om dankzij Creneau International aan dergelijke prestigewerken te mogen meewerken!”
Coffeecorners met marmeren tabletten op elk verdiep leggen eens te meer de nadruk op connectie en hospitality. De integratie van akoestische elementen zoals ontdubbeld glas, gestoffeerde wandpanelen en geperforeerde plafonds focussen dan weer op werkcomfort. “Het fluffy, hoogpolige tapijt in de gangen is atypisch in een office space, maar creëert een erg aangename sfeer”, zegt Elisabeth Petermans. Glooiende wanden in glas of notelaar, ronde vormen in custom-made roomdividers en organische meetingtafels maken dat er van de originele rechthoekige kantooromgeving niets meer zichtbaar is. Dries Coosemans: “Hier en daar zijn systeemwanden afgewerkt met getextureerde verftechnieken om de inrichting nog meer cachet te geven.” Het thuisgevoel wordt verder versterkt door een residentieel en puur materiaalpalet van hout, natuursteen en stoffering. De alomtegenwoordige indirecte verlichting schept een gezellige sfeer, enkel op de werkplekken is de standaardnorm van 500 lux geïmplementeerd. Op de zeventiende en bovenste verdieping worden special guests onthaald in een skylounge met een exclusieve receptieruimte, uitgerust met een aparte cateringkeuken voor events. Een dubbele deur verschaft toegang tot de boardroom, een indrukwekkende oval office met een ingebouwd scherm voor elke zitplaats en life-size screens om videoconferencing te faciliteren.
Het flagship HQ van Ageas is aangekleed met zowel hedendaags als vintage meubilair, dat het ‘better than home’-gevoel de finishing touch geeft. “We hebben in dit project gewerkt met topmaterialen en -design, met tegelijk een kwalitatief zeer hoogwaardige en tijdloze uitstraling. Ageas wil een werkomgeving aanbieden waar mensen trots op zijn en met plezier naartoe komen, omdat het er mooi en aangenaam vertoeven is, maar ook omdat dit kantoor functioneel performanter is dan een thuiswerkomgeving. Wij zijn er met deze opdracht zelfs in geslaagd het prestigieuze WELL Platinum-certificaat te behalen”, merkt Elisabeth Petermans op. Ook nice to know: “Zowat 70 procent van de betrokken aannemers en partners zijn Limburgs”, geeft Dries Coosemans aan. “Ageas schonk Creneau International het volste vertrouwen en liet veel keuzes aan ons over. Dit is een prestigeproject waarop we bijzonder trots zijn!”